Zanimiljive činjenice o Google-u

Blog Google

Google je američka multinacionalna korporacija specijalizovana za internet servise kao proizvode.
Sergey Brin i Larry Page su pokrenuli Google dok su još bili na fakultetu sa ciljem da organizuju svetske informacije i učine ih univerzalno dostupne svima.
Pre 10 godina sedište Googla bilo je u garaži Brinove i Pageove prijateljice Suzan, u Menlo Parku, a danas kompanija broji preko 50,000 zaposlenih.
Zanimljiva činjenice je da reč Google dolazi od pogrešno izgovorene reči Gugol, što je termin za cifru praćenu stotinom nula, ili broj deset na stoti. Kada su osnivači videli da je domen Gugol zauzet, odlučili su da izmene slova i modifikuju naziv u Google.
Reč Google je 2006. godine dodata u Oksfordski rečnik.

Prvi Google Doodle bio je simbol festivala Burning Man. Larry i Sergey su otišli na festival 1998. godine pa su na stranicu postavili Google Doodle kako bi korisnici znali da ih tog vikenda nema u kancelariji.
First Doodle

Google je angažovao svog prvog kuvara Charlie Ayersa 1999. godine kada je kompanija imala samo 40 zaposlenih. Ayers je postao glavni kuvar u Googlu i imao je tim od 5 kuvara i 150 zaposlenih koju su posluživali 4000 obroka u 10 kafića u posedu kompanije. Ayers je napustio Google 2006.godine.

Procenjuje se da opsijom “I'm Feeling Lucky” koja je napravljena kako bi se preskočila stranica s predloženim rezultatima pretrage Google gubi oko 100 miliona dolara od prihoda od oglasa.

Googlov prvi službeni tvit bio je “I'm Feeling Lucky” ispisan binarnim pismom.
I'm feeling lucky

Google je ljubitelj životinja. Psi su dobrodošli. Neki radnici mogu da dovedu svoje ljubimce na posao.

Jedan od najpoznatijih servisa za razmenu e-pošte je prvobitno korišćen u private svrhe skoro dve godine, a potom je bio poznat pod kodnim imenom Caribou. Lansiran je prvog aprila 2004.godine, zbog čega su mnogi smatrali kako je reč o prvoaprilskoj šali koju ova kompanija priređuje svake godine.

Gmail možete koristiti na više od 50 jezika.

Razlog zbog koga je stranica Googla u početku pa i sada bila prosta i bela jeste da osnivači nisu bili upoznati sa HTML jezikom, već su hteli da stranica bude samo običan korisnički interfejs. Tako je tipka Enter na tastaturi bila jedini način da se pokrene pretraživač.

Dok su Larry Page i Sergey Brin bili studenti i radili na projektu digitalizovane biblioteke, trebalo im je dosta prostora za njihov Pagerank algoritam. Tada su najveće diskete mogle pohranjivati 4GB, pa su spojili njih deset u kabinet, koji je bio napravljen od LEGO kockica.
Lego-Google

Google je 2013. godine imao veliki problem koji se i danas pamti u kompaniji. Zapravo, tada, svi servisi u okviru Googlea su bili nedostupni oko pet minuta, te je ovaj slučaj prouzrokovao pad internet saobraćaja za čak 40 odsto.

Kamerama Google Street View ekipe, snimljeno je i preko 5 miliona kilometara puteva širom sveta. Ovaj poznat servis, virtuelno nas je upoznao sa detaljima mnogih gradova i država.

Poznata kompanija Yahoo, 1997. godine odbila je ponudu da kupi Google za sumu od 1 milion američkih dolara. Sada, Yahoo vredi 20, a Google preko 200 milijardi dolara.

Većina prihoda ove kompanije dolazi upravo putem oglasa i reklamnih programa. U 2006. godini kompanija je zaradila više od 10 milijardi dolara od oglašivačkih kampanja. A ovaj trend je nastavljen i do danas sa konstantnim povećanjem prihoda.

Pre nekoliko godina Google je unajmio oko 200 koza koje su nedelju dana pasle travu u njihovom kalifornijskom sedištu.
Goat Google

Google ima verziju svoje stranice napisane na klingonskom.

Oko 2 miliona Google pretraga se izvrši samo u jednoj sekundi.napisao/la Katarina